Divožienky

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Douglas Adams: Stopárov sprievodca galaxiou [trillian]

Päťdielna trilógia o šialenom dobrodružstve naprieč galaxiou plnom bizardných postavičiek, neuveriteľných situácií a samozrejme absurdného humoru.

Artur Dent je obyčajný, nudný Angličan, bývajúci v obyčajnom nudnom dome, ktorý mal mimochodom veľmi rád. Vinou byrokracie, zhodou okolností alebo hrou osudu mu chcú tento jeho nudný dom zbúrať. Artur však nevie o hrozivejšom pláne, ktorý sa kuje mimo jeho okolia, domu, ale vlastne aj mimo jeho planéty. Hlavným dôsledkom tohto plánu je demolácia Zeme kvôli obchvatu hyperpriestorovej diaľnice. Našťastie sa o tom dozvie Arturov kamarát Ford Prefekt, dobre utajený mimozemšťan a včas dostane Artura preč z demolovanej planéty. Týmto začínajú svoju púť galaxiou, ktorá je nesmierne zábavné miesto plné života. A aby sme sa na tomto zábavnom mieste nemali šancu nudiť, život si pre nás prichystal neuveriteľné množstvo svojich foriem. Či už je to Zafod Bíblbrox, dvojhlavý, trojruký prezident galaxie na úteku, robot Marvin, ktorý vďaka prevratnej technológií vkladania ľudskej osobnosti neživým robotom je večne deprimovaný, neurotický a protivný android, ktorého jediná šťastná chvíľa v živote je v momente, keď umiera, pozemšťanka Trillian, astrologička znudená životom a snáď jediná rozumná postava v celom románe, Prostetnik Vogón Jelc, príslušník odpornej  rasy Vogónov, byrokratický úradník, milujúci tú najhoršiu poézia na svete, idúci im celý čas po krku alebo samotný Artur, pozemšťan nič nechápajúci, ktorý je na smiech všetkým galaktickým tvorom. Ústredným prvkom spájajúci celý román je Stopárov sprievodca galaxiou, kniha, ktorú by si mal zohnať každý, kto plánuje cestovať po galaxií. Je to malá čierna skrinka, trochu väčšia ako kalkulačka, s množstvom tlačítok a displayom. Najväčšia výhoda tejto knihy spočíva vo veľkom, priateľsky pôsobiacom nápise umiestnenom na zadnej strane: NEPODLIEHAJTE PANIKE!

Román sa skladá z piatich častí, v prvej(Stopárov sprievodca galaxiou) sa Artur dostane do vesmíru. Základ zápletky je že Zafod ako prezident potiahne najprevratnejšie plavidlo histórie- Srdce zo zlata, ktoré funguje na princípe nepravdepodobnostného pohonu. Spolu s Trillian, Marvinom, Arturom a Fordom potom cestujú na dávno stratenú planétu Magrateu s bájnym pokladom v jej útrobách a snažia sa zistiť otázku Života vesmíru a všetkého, na ktorú je odpoveď 42. V druhej knihe(Reštaurácia na konci vesmíru) sa snaží naša partička nájsť muža, ktorý vládne vesmíru, skočia si na dobrý obed, Artur sa bude snažiť uvariť čaj, pričom ich skoro postrieľajú vogónske lode a nakoniec akosi zostanú uväznený na prehistorickej zemi. V tretej knihe(Život vesmír a všetko) sa snažia zabrániť návratu vražednej rasy aby opäť zničila galaxiu, vo štvrtej knihe(Zbohom a ďakujeme za ryby) sa Artur konečne dostáva opäť na svoju rodnú Zem. Stretáva lásku svojho života, s ktorou sa snaží odhaliť príčinu zmiznutia delfínov. V piatej knihe(Zväčša neškodná) je Artur znova vo vesmíre, sám. Náhle zistí že má dcéru s Trillian, skôr ona s ním, lebo k splodeniu došlo umelým oplodnením. Tiež stretávame novú Trillian, presnejšie Triciu Mcmillanovú, tú ktorá neodišla so Zafodom ale zostala na Zemi. Medzitým sa Ford snaží zabrániť prebratiu Stopára Vogónmi. Táto kniha ukončuje celú sériu.

Vždy keď si prečítam tento román, dostanem chuť vystrčiť palec, stopnúť si nejakú vesmírnu loď, strčiť si do ucha nový druh translátora- babylonskú rybku, zažiť medzigalaktické dobrodružstvo, spiť sa do bezvedomia pangalaktickým dunihlavom a zažiť koniec vesmíru v jednej medzičasovej exkluzívnej reštikeJ.    

P.S: Tí všímavejší si všimli tajomstvo môjho nicku. Ale inak o tom pssst!

  


Recenzie | stály odkaz

Komentáre

  1. Ja skor ked som si citala tuto pentologiu=)
    tak som si pomyslela, ze by sa mi zislo, dake to dalsie koliesko do mozgu, a nielen jedno. Ak ste to este necitali a budete, dam vam radu, za ziadnu cenu sa to nesnazte pochopit, za ziadnu!!! btw: lutujem toho cloveka, kto to prekladal....vsak aj v slovenscine su tam vety na pol strany...
    publikované: 26.02.2008 17:05:55 | autor: Mrs_the_Hell (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Usper
    No proste úžasná pentalogia. Obdivujem Douglasa Adamsa za to ze mal odvhau napisat a vydat taketo dielo. Vypnut hlavu a nerozmysĺat nad absurdnostami proste ich brať ako sucast zivota. Adams ich kombinoval perfektne. s tym clovekom by som chcel stretnut skoda ze to uz nejde:(
    publikované: 26.02.2008 19:46:39 | autor: jožko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014